Fedezd fel a szervezeti kultúra titkait!

Alapvető tudnivalók, melyek sikerre viszik válllalatod.
2024-06-15

A céges kultúra olyan közös értékek, normák, elvek, gyakorlatok és magatartásformák összessége, amelyek hatással vannak a szervezetre és annak tagjainak viselkedésére. Egy sikeres vállalat vonzó szervezeti kultúrával rendelkezik, ezáltal képes megszerezni és megtartani a tehetséges munkavállalókat.

Sok vállalat használja a „mi egy család vagyunk” kifejezést, azonban a támogató és összetartó légkör kialakítása nem mindenhol sikerül. Ebben a vezetőknek is jelentős szerepük van, személyük nagyban befolyásolja a munkahelyi kultúrát. Fontos, hogy a vezető pozitívan befolyásolja munkatársai teljesítményét és gondolkodásmódját. Vezetési stílusa amennyiben túl autokratikus, az demotiválhatja az alatta lévőket, ha túl demokratikus vagy laissez-faire, akkor az a hatékonyság rovására mehet. Serkentő hatású a coaching szemléletű vezetés. Előnye, hogy a jó hangulatú közös munka miatt csökken a kiégés kockázata, a munkavállalók képességei kiaknázásra kerülnek, ezáltal elősegíti a cég hatékonyabb működését.

A munkahelyi kultúra az alapelvek megfogalmazásával kezdődik, melyek a későbbiekben meghatározzák a vállalat döntéseit és viselkedését. Kulcsfontosságú, hogy az új munkavállalók hamar elsajátítsák a cég működésének célját, a vállalat vízióját. Amennyiben ezzel könnyen tudnak azonosulni, az hamar meg fog jelenni a napi munkavégzésben is. A megfogalmazott értékek gyakorlati alkalmazása döntő tényező lehet abban, hogy a céges kultúrát „jónak” vagy „rossznak” értékeljük.

Emelhetik a szervezeti kultúra szintjét a céges rendezvények, csapatépítő programok, közös ünnepségek és más szórakozási tevékenységek amennyiben „jól”, konfliktusmentesen zajlanak. A közösségi lét és az együtt átélt élmények inspiráló hatásúak lehetnek.

Összegyűjtöttük a vállalati kultúra legfontosabb elemeit:

  • Bizalom: Kölcsönösnek kell lennie. Ide tartozik a munkavállalói döntéshozatal, az önálló munkavégzés, melyet a vezetőség következetesen és igazságosan értékel. 

 

  • Átláthatóság: Kétirányú, pontos tájékoztatással lehet megvalósítani, lehetőséget kell biztosítani az alkalmazottak számára is a visszajelzésre, kérdésfeltevésre.

 

  • Elkötelezettség: a munkavállalónak motiváltnak kell lennie, ehhez elengedhetetlen a képzési és fejlődési lehetőségek biztosítása. 

 

  • Nyílt és őszinte kommunikáció: minden munkatárs számára biztosítani kell a szabad véleménykifejezést, a csapatmegbeszélések és vállalati fórumok pedig a hatékonyságot is növelik.

 

  • Megbecsültség érzése: Bónuszok, elismerések és jutalmak alkalmazása a teljesítmény elismerésére. 

 

  • Vezetői támogatás

 

  • Hatékony konfliktuskezelés: tréningekkel, vagy belső vagy külső mediátorok bevonásával a konfliktusok megoldására. Egyértelmű irányelveket és eljárásokat kell kidolgozni a konfliktusok kezelésére.

 

  • Munka és magánélet egyensúlyának biztosítása a cég tevékenységének megfelelő módszerekkel pl.: home office, rugalmas munkaidő.
Vissza

Ismerd meg az influenszer marketing változásait!

2024. 09. 04.
Az influenszer marketing az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb marketingstratégiájává vált, azonban az iparág folyamatosan változik és fejlődik. A közösségi média továbbra is az online…
Bővebben

Az ifjúság a jövő! A weboldalad a kapu hozzá?

2024. 09. 02.
A mai fiatalok körében egyre népszerűbbé válik a vállalkozások indítása vagy a honlapok fejlesztése. Az internet és a digitális technológiák elterjedésével a fiatal generáció számára kö…
Bővebben

Magyar kincsek online

2024. 08. 30.
A Hungarikum kategória különleges szereplőként tündököl ‘Az Év Honlapja’ versenyben. De mit is jelent valójában a "hungarikum" kifejezés, és hogyan illeszthető a m…
Bővebben
További hírek